Et holistisk menneskesyn

Arkitekt Morten Schmidt fra arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen har gået på Steinerskolen i Århus. Se evt. mere om arkitekterne her

Morten Schmidt mener, at der er en sammenhæng mellem de muligheder, han fik gennem undervisningen på Steinerskolen og hans evner som arkitekt: “Det er klart, at for eksempel her på tegnestuen, der har jeg i al beskedenhed været med til at opbygge den kreativitet, der ligger i det image, som vores tegnestue har. Og den måde at se på arkitektur på har jo gjort, at vi har vundet forskellige konkurrencer. Hvis jeg ikke var blevet givet den mulighed for i skolen at kunne udleve de ting, så tror jeg ikke, at det var gået sådan med min løbebane. Og det, der er det essentielle i det, tror jeg, det er kombinationen af, at man lærer at bruge sine hænder som én ting, at man har så meget musik som en anden ting, og at vi så har fået det intellektuelle med også. Det tror jeg simpelthen er en cocktail, der er fantastisk i vores samfund i dag. Uanset hvad for et job, man har, det kunne være det mest kedelige job i virkeligheden, så kræves der en kreativitet for at få løftet det ud og udvikle det. Alt skal jo udvikles i denne verden. Man kan ikke være tilfreds med, at tingene står stille. Der kræves en alsidig tænkning. Det duer ikke, at der sidder en revisor og kun tænker på penge. Det duer ikke, at der sidder en ingeniør og kun tænker på, hvordan statikken skal være. Eller en arkitekt, som kun tænker på, hvordan formen skal være. Det er kombinationen af det hele, der er det vigtige.

Det menneskesyn, vi har med fra Steinerskolen, er et holistisk menneskesyn. Og den holistiske tankegang, hvor mennesket er sat i centrum, den ser vi overalt i samfundet i dag. Laver man for eksempel et regnskab for en bank, så er det et holistisk regnskab, der værdisætter medarbejderne lige så vel som de værdier, bygningerne eller pengene repræsenterer.” Se mere her